لیتوگرافی چیست؟

فهرست مطالب

لیتوگرافی چیست؟واژه ليتوگرافي در فارسي به معناي چاپ سنگي است . لیتوگرافی توسط یک نویسنده و بازیگر آلمانی، به نام آلوئیز اسفندلر در سال ۱۷۶۹  اختراع شد وبه عنوان یک روش ساده و مقرون به صرفه برای چاپ مطرح شد. آلوئیز از خاصیت نا محلول بودن آب در چربی استفاده کرد و توانست آثار خود را با کیفیت خوبی منتشر کند.

که در آن عملیات چاپ با استفاده از صفحاتی به نام زینک ها صورت می گیرد. دقت و کیفیت چاپ در این روش بسیار بالاست و با نام های دیگر مانند چاپ سنگی یا طرح نگاری نیز خوانده می شود.

در این روش، از خاصیت عدم اختلاط چربی و آب استفاده می شود و روش کار نیز به این صورت است که برای قسمت هایی که نیاز است تصویر چاپ شود از ذرات روغن دوست و در جاهایی که قصد نداریم چاپ شود از ذرات آب دوست استفاده می شود. این خاصیت موجب عدم وارد شدن رنگ از قسمت های آب دوست به قسمت های چربی دوست شده و تنها تصویری که نیاز داریم بر روی کاغذ و یا متریال های دیگر چاپ می شود.

فرایند لیتوگرافی

در لیتوگرافی فایل های طراحی به صفحات زینک تبدیل شده و سپس با رفتن به چاپخانه و آغشته شدن به جوهر، طرح مورد نظر را بر روی کاغذ پیاده خواهند کرد.و فايلها ابتدا به چهاررنگ اصلی سازنده ي خود تقسيم مي شوند و سپس تصوير مربوط به هر رنگ با نوعي پليمر مخصوص بر روي صفحه ي فلزي چاپ مي شود . جنس سطح اين ورقه ي فلزي از موادي پوشانيده شده است كه به هيچ عنوان مركب چاپ را به خود جذب نمي كند. در عوض جنس مواد پليمري كه طرح را با آن را بر روي زينك چاپ مي كنند جاذب مركب مي باشد. از همين خاصيت در چاپ استفاده مي شود.

لیتوگرافی چیست؟

مزایای استفاده از روش لیتوگرافی

وقتی برای چاپ از روش لیتوگرافی استفاده می شود، شما می توانید کاغذهایی با ابعاد بسیار بزرگ نیز استفاده کرده و چاپ را بر روی آنها انجام دهید.

استفاده از این روش در چاپ افست، امکان انجام فرآیند چاپ را بر روی انواع متریال امکان پذیر کرده است.

کیفیت چاپ بسیار بالا و با دقت صورت می گیرد.

در تیراژهای بالا، هزینه ها به میزان چشمگیری کاهش پیدا می کند و سطح چاپ شده دوام طولانی خواهد داشت.

تنها عیبی که می توان برای این روش برشمرد، طولانی بودن، زمان بر بودن و بالا بودن میزان هزینه ها مخصوصا زمانی است که حجم کار چاپ زیاد نیست. اگر کاری با حجم بالا را قصد داشته باشید با این روش انجام دهید، هزینه ها کاهش پیدا کرده و ضمنا در مدت زمان کوتاه تری نیز کار چاپ به پایان خواهد رسید.

روش مدرن لیتوگرافی

لیتو گرافی به دو روش سنتی و مدرن قابل انجام است. روش سنتی در بالا توضیح داده شد. ور در ادامه به روش مدرن می پردازیم. مهم ترین فعالیت در این مدل چاپ تولید زینک است. در روش مدرن از یک دستگاه به نام plate setter استفاده می شود و دیگر نیازی به مراحل ابتدایی کار نیست و مستقیما زینک تولید می کند. این دستگاه به کامپیوتر وصل می شود طرح مورد نظر را از کامپیوتر می خواند و زینک را تولید میکند. در این روش به زینک های  آماده شده پلیت گفته می شود. باقی مراحل مانند روش قبل انجام می شود.

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *